Environmental challenges for sustainable development in the Croatian north Adriatic littoral region - Lončar, Jelena (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2009)
Članek obravnava nekatere geografske vidike trajnostnega razvoja na območju severnega Jadrana v Republiki Hrvaški. Ta občutljiva regija se sooča s problemi urejanja prostora, oskrbe z vodo, ravnanja z odpadki, prometa in energetike, še zlasti v času turistične sezone, ko se močno povečajo obremenitve infrastrukture v obalnem območju, kjer je velika koncentracija prebivalstva in turističnih zmogljivosti. Dodatne okoljske probleme prinaša načrtovana gradnja naftovoda v okviru rusko-hrvaškega projekta Družba-Adria.
Keywords: Adriatic Sea; Croatia; environmental protection; Hrvaška; Jadransko morje; obalna regija; obremenjenost; prostorsko urejanje; sonaravni razvoj; tourism; turizem; varstvo okolja