Ljubljana kot socialni in literarni prostor slovenskih književnikov - Dolgan, Marjan (Primerjalna književnost, 2012)
Članek izhaja iz ugotovitve nemškega sociologa Georga Simmla, da vsako mesto njegovi prebivalci "individualizirajo". To počnejo tudi slovenski književniki z Ljubljano s poklicnim, kulturnim in političnim delovanjem ter posrednim ali neposrednim upodabljanjem mesta v literarnih delih. Proces je ponazorjen z Ivanom in Izidorjem Cankarjem, Bartolom, Kocbekom in Zupanom. Ti primeri so podlaga za tipologijo razmerja med slovenskimi književniki in Ljubljano.
Keywords: Bartol, Vladimir, 1903-1967; Cankar, Ivan, 1876-1918; Cankar, Izidor, 1886-1958; history of literature; Kocbek, Edvard, 1904-1981; literarna zgodovina; Ljubljana; Slovene literature; slovenska književnost; sociologija mesta; Zupan, Vitomil, 1914-1987