Varnost osebnih avtomobilov in interakcije med voznikom in vozilom - Žlender, Bojan (Zdravstveno varstvo, 2004)
V statistiki o ključnih dejavnikih za nastanek trka in poškodb na vozilih ali poškodb ljudi so le redko najdejo naštete napake ali okvare na vozilu. Le 1 - 2% prometnih nezgod nastane zaradi napake na vozilu, do 5% pa zaradi slabega stanja vozila ob neustreznem ravnanju voznika. Kljub temu pa se vedno znova postavljajo vprašanja koliko posamezni modeli vozil vplivajo na težo prometnihnezgod. Več kot polovica vseh mrtvih zaradi posledic trkov v cestnem prometu je med vozniki in potniki v osebnih avtomobilih, zato smo prispevek obravnava le odnose med voznikom in osebnim avtomobilom. Vrsta raziskovalcev je odkrila, da je za varnost voznika in potnikov v avtu pomembna masa vozila. Večja kot je masa, večja je varnost potujočih v avtu. A kljub temu so isti modeli vozil v rokah voznikov, ki se razlikujejo glede na starost, spol, življenjski stil, namen vožnje različno udeleženi v trkih in z različnimi posledicami.
Keywords: avtomobili; okvare; poškodbe; prometna varnost; prometne nesreče; stopnja tveganja