"Istrijaniziranje" Europe - Rakovac, Milan (Annales. Series historia et sociologia, 1996)
Istrski regionalizem je spontano družbeno in politično gibanje, ki je v hrvaškem delu Istre nastalo kot samonikel in svojevrsten prispevek demokraciji po padcu Berlinskega zidu. Evropski regionalisti so v njem prepoznali silovit in izviren proces in ga doživeli kot poskusni model. Z vso pravico, saj so številna evropska protislovja skoncentrirana prav tu, pod Alpami; na edinem stičišču treh velikih etničnih oceanov stare celine: germanskega, romanskega in slovanskega. - Istrski regionalizem bo postal evropski, če mu bo uspelo obvladati nacionalne egoizme in lokalizme in, seveda, mednarodne manipulacije.
Keywords: demokratizacija; Europe; Evropa; Istra; Istria; mednacionalni odnosi; regionalizem