Češka in slovaška literarna komparativistika - stanje in dosežki - Zelenka, Miloš (Primerjalna književnost, 2005)
Česka in slovaška šola primerjalne književnosti sta nastali med obema svetovnima vojnama. Primerjalno metodo sta poleg starejše pozitivistične generacije (M. Murko, J. Polívka idr.) gojila zlasti F. Wollman (s primerjalno literarno morfologijo) in R. Wellek (s povezovanjem praškega strukturalizma z nemškim neoidealizmom in Ingardnovo fenomenologijo). Slovaška komparativistika (M. Bakos, D. Ďurisin, P. Koprda) je z genetično-kontaktnih raziskav prešla k tipološkim. Sodobna primerjalna književnost na Českem in Slovaškem se posveča socio-političnim in kulturnim kontekstom, vendar ohranja filolosko razmerje do konkretnih tekstov. Izdelala je tudi svojo teorijo svetovne (obče) književnosti in interliterarnosti.
Keywords: Wollman, Frank, 1888-1969; Wellek, René, 1903-1995; Ďurišin, Dionýz, 1929-1997; comparative literature; primerjalna književnost; literarna teorija; literary theory; Czech Republic; Češka; Slovaška