Diplomatska prizadevanja Ivana Žolgerja za Slovensko Štajersko in Prekmurje - Rahten, Andrej (Studia Historica Slovenica, 2018)
V članku je osvetljena vloga štajerskega pravnika Ivana Žolgerja (1867-1925) v diplomatskih aktivnostih Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev glede razmejitve na Štajerskem in pripadnosti Prekmurja. Na podlagi arhivskih in memoarskih virov so predstavljena Žolgerjeva prizadevanja na pariški mirovni konferenci v letih 1919-1920, ko je deloval kot pooblaščeni delegat jugoslovanske države.
Keywords: Kraljevina SHS; mirovne konference; mirovne pogodbe; Prekmurje; Slovenija; svetovna vojna 1914-1918; Štajerska; Žolger, Ivan