Spremenimo slabo prakso "dostavljanja" otrok v šolo - Sember, Vedrana (Šport (Ljubljana), 2019)
Spremembe v življenjskih slogih otrok vplivajo na zmanjšanje njihove gibalne dejavnosti. Ena od njih je vsakodnevni gibalno dejaven transport. Na reprezentativnem vzorcu 1102 učencev predmetne stopnje na osnovni šoli smo preučevali njihove načine prihoda v šolo in odhoda iz nje ter povezanost teh načinov z oddaljenostjo doma do šole. Ugotavljamo, da skoraj polovica učencev prihaja v šolo in odhaja iz nje gibalno dejavno. Žal pa podrobnejše analize kažejo, da to velja zlasti za tiste, ki živijo v neposredni bližini šole. Učenci kot najpomembnejši razlog gibalno nedejavnega transporta navajajo oddaljenost šole od doma, vendar pa ugotavljamo, da obstaja skupina učencev, ki jo starši zjutraj pripeljejo v šolo, popoldne pa gredo ti učenci domov peš. Večina teh učencev živi v takšni oddaljenosti od šole, ki bi lahko ob gibalno dejavnem transportu predstavljala dobro priložnost za dvig celokupne dnevne gibalne dejavnosti, zato šolam predlagamo več ukrepov za izboljšanje trenutnega stanja.
Keywords: gibalna dejavnost; motor activity; pešačenje; physical activity; physical fitness; pot v šolo; school; sport; šole; šport; telesna dejavnost; telesna pripravljenost; walking