Adjungirani funktorji in delno urejene množice - Matevc, Andrej (Matrika, 2024)
V članku najprej uvedemo osnovne pojme iz teorije kategorij: kategorija, funktor, naravna transformacija, limita, kolimita. Vse te pojme ponazorimo z zgledi. Nato podamo dve definiciji adjungiranosti funktorjev in pokažemo, da sta ekvivalentni. V zadnjem poglavju se posvetimo kategorijam, ki izhajajo iz delno urejenih množic. V njih preučimo spoznane pojme, dokažemo izrek od adjungiranih funktorjih, na koncu pa karakteriziramo zveznost funkcij kot adjungiranost določenega para funktorjev.
Keywords: adjoint functors; adjungirani funktorji; categories; delno urejene množice; kategorije; partially ordered sets