Koper - Tomšič, Martina (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2013)
Neodgovorno, inkrementalistično in tržnim interesom prepuščeno upravljanje prostora mesta Koper je v zadnjem desetletju močno spremenilo podobo tega mediteranskega kraja; četrtina historičnega jedra je degradirana, z morjem je povezano le še 20 % oboda, zelene površine so skoraj popolnoma izpodrinili trgovski centri in parkirišča. Študija dolgoročnega prostorskega razvoja Kopra zato predstavlja prožen in vključujoč model oblikovanja prepoznavnega univerzitetnega, poslovnega in turističnega središča regije. Ta model odgovarja na realne ekonomske, družbene in kulturne potrebe prebivalstva ter poudarja pomen aktivnega vključevanja krajine v razvoj urbanega sistema (povezava mesta z morjem, širjenje zelenih površin), kot tudi celovito prenovo in regeneracijo degradiranih predelov mesta.
Keywords: Koper; odgovornost; urbanism; urbanistični razvoj; urbanistično planiranje; urbanizem