Skrajšanje nastavitvenega časa na štiristranskem skobeljnem stroju z metodo SMED - Oblak, Leon (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2003)
Zaradi čedalje hitrejšega naraščanja raznolikosti proizvodov in manjšanja velikosti izdelavnih serij je skrajšanje nastavitvenih časov na strojih ključnega pomena za dobičkonosnost podjetja. V članku smo obravnavali problem dolgih nastavitvenih časov na strojih v lesnoindustrijskem podjetju in možnosti za reševanje tega problema z metodo SMED. Kot primer smo analizirali skrajšanje nastavitvenega časa na štiristranskem skobeljnem stroju.
Keywords: lesna industrija; nastavitveni časi; organizacija dela; skobeljni stroj; stroji