Tabori "Mladi za zdravje" - Slabe, Damjan (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
V članku je predstavljena zamisel in nekatere izkušnje projekta taborov "Mladiza zdravje" kot preventivnega prizadevanja za odkrivanje smisla in dvigovanje kakovosti življenja mladih. Projekt posega na primarno področje preventivnega delovanja in je namenjen srednješolski populaciji. Zamisel taborov se naslanja na logoteoretsko razumevanje človeka in preventive. V projektu se dopolnjujejo delo strokovnjaka / strokovnjakinje -profesorja / profesorice zdravstvene vzgoje in prizadevanja prostovoljcev / prostovoljk. V prvem poglavju je prikazan tabor kot prostor vzgoje za zdravje. Sledi utemeljitev zamisli taborov z logoteoretskimi pogledi na preventivo in upoštevanje vrednot in potreb mladih. Kot praktični del je predstavljen primertabora "Mladi za zdravje" od priprave do izvedbe, s poudarkom na vseh fazah oblikovanja tabora: obveščanje, pridobivanje prostovoljcev / prostovoljkin deležencev / udeleženk, usposabljanje in vodenje prostovoljcev /prostovoljk, evalviranje, dokumentiranje in financiranje. V sklepu članka so zapisane nekatere možne perspektive projekta-taborov "Mladi za zdravje" v prihodnje.
Keywords: Adolescence; Camping; Health behavior; Health education; Health promotion; Holidays; mladina; preventiva; tabori; Voluntary workers; zdravje; zdravstvena vzgoja