Razvoj učinkovitih porazdeljenih objektnih sistemov - Jurič, Matjaž B. (Uporabna informatika (Ljubljana), 1999)
V prispevku so prikazani koncepti gradnje učinkovitih velikih informacijskih sistemov na osnovi porazdeljenih objektnih modelov. Opisani pristopi zagotavljajo izdelavo sistemov, ki souporabni, zanesljivi, razširljivi in nudijo optimalne zmogljivosti. Slednjim je posvečena posebna pozornost. Prikazani so rezultati meritve zmogljivosti in razširljivosti dveh uveljavljenih porazdeljenih objektnih modelov, CORBA in RMI. Članek prispeva krazumevanju pasti in zank izgradnje porazdeljenih objektnih sistemov in vodi razvijalca k programskim praksam, ki zagotavljajo dobre rezultate v smislu zmogljivosti in razširljivosti razvitih sistemov.
Keywords: informacijski sistemi; porazdeljeni sistemi; zgradba; zmogljivost