Classroom interaction and communication strategies in learning English as a foreign language - Dagarin Fojkar, Mateja (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Prispevek se osredotoči na razvijanje razredne interakcije pri učenju angleščine kot tujega jezika. Na razvoj interakcijskih spretnosti lahko vplivajo učitelji, prav tako pa lahko učenci sami uporabijo različne strategije, ki so jim v pomoč pri govoru v tujem jeziku. Na začetku prispevka predstavim raznolike vloge učitelja in učencev v tujejezikovnem razredu. Nato opišem učne oblike, ki spodbujajo interakcijo med udeleženci v učnem procesu. Kasneje predstavim dva modela za analiziranje razredne interakcije in za ustvarjanje dejavnosti, ki spodbujajo sporazumevanje v razredu; model Flandersovih kategorij interakcijske analize in Byrnov model razredne interakcije. V zaključnem delu so prikazane nekatere komunikacijske strategije, s katerimi si učenci pomagajo pri sporazumevanju v tujem jeziku. Če pri poučevanju uporabljamo omenjene tehnike in strategije, lahko pričakujemo učinkovitejšo komunikacijo v razredu in v življenjskih situacijah,v katerih se bodo učenci sporazumevali v tujem jeziku.
Keywords: angleščina; interakcije; jezikovni pouk; komunikacija; metodika pouka; tuji jeziki