Premoženjska struktura prebivalstva v Izoli in okolici leta 1953 in 1954 - Puri, Sadhvi Savitri (Annales. Series historia et sociologia, 1996)
Izselitev optantov med 8. oktobrom in 1. majem 1954 iz Izole in okolice je predstavljena v obliki tekstovnih opisov tabelaričnih in grafoloških prikazov. V navedenih šestih mesecih je ozemlje zapustilo 578 optantov. Statistični rezultati prikazujejo katere in koliko nepremičnin so ali niso optanti zapustili in katere so bile najbolj pogoste nepremičnine. Posebej so obdelani podatki za tiste optante, ki so zapustili zemljišče. Zanimivi rezultati so tudi, s kom so najbolj pogosto odhajali. Vsi podatki so prikazani za žensko in moško populacijo ter za celotno prebivalstvo skupaj.
Keywords: Italija; Italy; Izola; optanti; prebivalstvo; premoženje; slovenski izseljenci