Kanabinoidi - njihovo delovanje in učinki - Štempelj, Mateja (Farmacevtski vestnik, 2006)
Med kanabinoide uvrščamo aktivne komponente konoplje, njihove sintetične in endogene analoge. Glavna psihoaktivna učinkovina konoplje je delta9-tetrahidrokanabinol (delta9-THC). Farmakološke lastnosti (delta9-THC) so zelo podobne lastnostim endogenih kanabinoidov. Najbolj znani endogeni kanabinoid, anandamid, je amid arahidonske kisline in etanolamina. Kanabinoididelujejo preko visokoafinitetnih receptorjev CB1 in CB2, ki so sklopljeni s proteinom G i/0. Do terminacije delovanja kanabinoidov pride zaradi njihovega privzema v celico, kjer se razgradijo s pomočjo encima FAAH (fatty acid amide hydrolase). Današnje študije so usmerjene predvsem v odkrivanje terapevtske uporabnosti kanabinoidov, saj je znano, da preprečujejoslabost in bruhanje, lajšajo bolečino, povečajo apetit, delujejo proti mišičnim krčem, lajšajo simptome pri avtoimunih obolenjih in pri glavkomu.
Keywords: Adverse Effects; Cannabinoids; Cannabis; drug; Kanabinoidi; Konoplja; Pharmacology; Therapeutic Use; zdravila