Teacher's competences for using visual response methods in the literary education communication model - Šrot, Kristina (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
V članku predstavimo metodo vizualnega odziva (MVO) na literarno besedilo na primeru pravljice tujega civilizacijskega kroga z naslovom Zgodba o kajmanu. V kontekstu opravljanja recepcijske vloge učencev 5. razreda osnovne šole je naš cilj proučiti učiteljevo kompetenco za razvijanje učenčeve zmožnosti zaznavanja, razumevanja in vrednotenja literarnih besedil ter na podlagi tega z omenjeno metodo presoditi o upravičenosti vključevanja vsebine v kurikulum univerzitetnega izobraževanja učiteljev. Zastavljeni problem smo opazovali v okviru medpredmetne povezave književnosti in likovne umetnosti, saj je mogoče le na ta način doseči optimalno izrabo estetsko oblikovanih govoric kot didaktične poti (metode) za eksternalizacijo učenčevega dialoga z literarnim besedilom in tako preveriti, do katere mere so učitelji usposobljeni za uporabo omenjene metode (MVO) v komunikacijskem modelu književne vzgoje.
Keywords: karakterizacija; književna vzgoja; likovna umetnost; medpredmetno povezovanje; mladinska književnost; osnovne šole; učne metode; vrednotenje