Abrazijska odpornost betonov na vodnih zgradbah - Kryžanowski, Andrej (Gradbeni vestnik, 2024)
V članku smo analizirali pojav abrazijske erozije betonov na vodnih zgradbah, ki je posledica abrazijskega delovanja z vodnim tokom rinjenih plavin. Detajlno nas je zanimala ustreznost metode za ugotavljanje stopnje abrazijske erozije betonov na vodnih zgradbah po standardu ASTM C 1138. To smo ocenili s primerjavo med laboratorijskimi rezultati in meritvami abrazijske odpornosti betona v naravi z izvedbo preskusnih polj v podslapju HE Vrhovo. Ustreznost metode smo analizirali za betone, ki so bili vgrajeni na evakuacijskih objektih hidroelektrarn na spodnji Savi. Pri tem smo osnovne sestave betonov modificirali z dodatki primarnega veziva, jeklenih in polipropilenskih vlaken ter z gumenim agregatom. Analiza je pokazala kvalitativno podobnost stopnje abrazijske erozije betonov med laboratorijskimi meritvami in meritvami v naravi. Kvantitativna primerjava rezultatov pa je pokazala dobro korelacijo med laboratorijskimi meritvami in meritvami v naravi kakor tudi primernost laboratorijske metode po standardu ASTM C 1138 za oceno odpornosti betonov proti obrabi na prelivih verige HE na spodnji Savi.
Keywords: abrasion; abrasion resistance; abrazija; abrazijska odpornost; betoni; concrete; hydraulic structures; vodne zgradbe