Evropski projekti kot dobra praksa zagotavljanja dostopnosti športa in rekreacije za invalide in starejše - Čanžar, Katja (Šport (Ljubljana), 2017)
Šport zaradi pomembnih učinkov na posameznika in družbo kot celoto predstavlja temeljno pravico vsakega posameznika. Športne dejavnosti niso enakomerno porazdeljene po vseh socialnih kategorijah. Ker invalidni športni udeleženci in starejši predstavljajo majhen delež športnih udeležencev in ker največ javnega financiranja športa v Sloveniji odpade na lokalne skupnosti, so občine tiste, ki so primorane razvijati programe za omenjene skupine. Nižanje povprečnin občinam je v nasprotju s potrebami občanov tudi na področju športa, ki ga zaznamuje hiter in dinamičen razvoj, zato kot priložnost občinam v nadaljevanju opisujemo primer dobre prakse zagotavljanja dostopnosti športa in rekreacije za invalide in starejše v lokalnih skupnostih s pomočjo evropskih projektov.
Keywords: Brežice; Brežice municipality; disabled; elderly; European projects; evropski projekti; invalidi; local community; lokalna skupnost; sport; starejši; šport