Vpliv vakuumskega razplinjevanja polimerov na kontaktno upornost Ag kontaktov v hermetičnih relejih - Koller, Lidija (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Časovna stabilnost kontaktne upornosti določa kontaktno zanesljivost. Namen raziskave je bil povečati kontaktno zanesljivost kontaktov iz zlitine AgNi015, kar naj bi nadomestilo draga kontaktna gradiva na osnovi zlata. Zaradi adhezije hlapov iz polimernih relejskih sestavnih delov, ki kondenzirajo na kontaktih v obliki kompaktnih plasti, se s časom močno povečuje kontaktna upornost. V visokem vakuumu ?$(1x10^{-6$?}mbar) pri temperaturi 135°C smo 48 ur razplinjevali relejske sestavne dele štirih različnih materialov (crastrin, lexan, ultramid, araldit). Vgradili smo jih v releje in v različnih časovnih presledkih merili kontaktno upornost. Enako smo naredili tudi z releji, katerih polimernih sestavnih delov nismo razplinjevali. Ugotovili smo, da je kontaktna upornost neposredno odvisna od stopnje razplinjenja materialov. Le-ta torej natančno ovrednoti stanje kontaktne površine.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: vakuumsko razplinjevanje; kontaktni materiali; polimeri; releji; kontaktna upornost