Pobuda treh morij - Juri, Luka (Geografski obzornik, 2025)
Pobuda treh morij je regionalna povezava dvanajstih držav na območju med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem, ki si prizadevajo za krepitev infrastrukture na področjih energije, transporta in digitalizacije. Slovenija ima v Pobudi pomembno strateško vlogo, ki izhaja iz njene geografske lege in logističnih zmogljivosti Luke Koper. Članek analizira slovenske izzive in priložnosti znotraj Pobude, opozarja na potencialne nevarnosti ter prikazuje geopolitične opcije, ki so na voljo Sloveniji, s poudarkom na iskanju uravnoteženega pristopa med gospodarskimi interesi in geopolitičnimi pritiski.
Keywords: Baltsko morje; Črno morje; geografska lega; geographical position; geopolitical consequences; geopolitika; infrastructure development; infrastrukturni razvoj; Jadransko morje; Luka Koper; mednarodno sodelovanje; Pobuda treh morij; Port of Koper; Three Seas Initiative; zunanja politika