Slovenski periodični tisk in izbrane strokovne knjige do 1820 - Bošnjak, Blanka (Jezik in slovstvo, 2020)
V kontekstu prvega slovenskega periodičnega tiska in izdajanja slovenskih strokovnih knjig (s čimer so mišljeni posvetni tiski) z izidom do leta 1820, bi izpostavili njihovo vseskozi pomembno vlogo pri izobraževanju Slovencev že od Trubarjevega koledarja naprej, ki je prvič izšel leta 1557. V 18. stoletju so sledile periodične izdaje različnih poučnih in uporabnih pratik za gospodarjenje - Nova krajnska pratika vsaj od 1726 naprej, Breznikova Večna pratika od gospodarstva (prvič iz leta 1789) ter iz tega časa na prelomu stoletij vsebinsko nadgrajeni Vodnikovi Velika in Mala pratika. Izdajanje drugih slovenskih strokovnih knjig poljudnega značaja se je razmahnilo zlasti v času razsvetljenstva, kar je bilo v skladu z njegovo utilitaristično doktrino in težnjo po informiranju, kamor sodi tudi prvi slovenski časnik Lublanske novice.
Keywords: almanacs; časopisi; history of Slovene literature; Lublanske novice; newspapers; pratike; Slovenian calendars; Slovenian professional books; slovenske strokovne knjige; slovenski koledarji; zgodovina slovenskega slovstva