Utemeljeni razlogi za izstop družbenika iz družbe z omejeno odgovornostjo - Podgorelec, Peter (Podjetje in delo, 2022)
Utemeljeni razlogi za izstop so vse tiste okoliščine, zaradi katerih ni mogoče pričakovati, da bo kdo še vztrajal kot družbenik. Razdelimo jih lahko na ravnanja drugih družbenikov, na okoliščine iz sfere družbe in na osebne okoliščine družbenika, ki želi izstopiti. Upoštevati je treba subsidiarnost izstopa. V zvezi z okoliščinami iz sfere družbe je sporno, ali je utemeljeni izstopni razlog tudi nastanek odvisnosti družbe. Po avtorjevem mnenju je odgovor pritrdilen. Možen je tudi sporazumni izstop. Če ni drugače dogovorjeno, veljajo zanj enake pravne posledice kot za pogodbeni in sodni izstop. Sprejem predloga za sporazumni izstop mora temeljiti na sklepu družbenikov. Če so z družbeno pogodbo določeni pogoji za soglasje družbenikov, je vrsta zahtevka družbenika odvisna od diskrecije, ki so si jo družbeniki pustili za odločitev.
Keywords: družba z omejeno odgovornostjo; izstop; justified grounds; legal personality; limited liability company; pravna osebnost; subsidiarity; subsidiarnost; utemeljeni razlogi; withdrawal