"Czech Brothers" in the Lord's vineyard of the Diocese of Lavant - Šimac, Miha (Studia Historica Slovenica, 2024)
V osemdesetih in devetdesetih letih 19. stoletja je bilo v deželah sv. Vaclava med mladeniči veliko zanimanja za duhovniški poklic. Zaradi tega so bila bogoslovna semenišča v čeških deželah zapolnjena in mladi kandidati so se s prošnjami obračali na druga semenišča v habsburški monarhiji. Prošnje mladih čeških in moravskih kandidatov so se zato v letih 1886-1892 znašle tudi v lavantinskem bogoslovnem semenišču. Prispevek želi na podlagi arhivskega gradiva, cerkvenih letopisov in časopisnih notic na kratko orisati in osvetliti prisotnost "bratov Čehov" v mariborskem bogoslovju. Večina od njih je tudi po koncu študija in mašniškem posvečenju ostala v lavantinski škofiji, kjer so bili s svojim delom in skrbjo za časni in dušni blagor ljudi po različnih župnijah vpeti v družbeno življenje na Štajerskem.
Keywords: Czechs; Čehi; Diocese of Lavant; duhovniki; duhovniški kandidati; lavantinska škofija; Maribor Theological Seminary; mariborsko bogoslovje; Moravani; Moravians; pastoral care; pastorala; priesthood candidates; priests; študij; theological studies