Comparative literature in contemporary Romania - Terian, Andrei (Primerjalna književnost, 2013)
Članek preučuje trenutne razmere in obete v romunski primerjalni književnosti. Za romunsko literarno vedo 20. stoletja je bila značilna podrejenost primerjalnih vidikov nacionalnemu literarnemu zgodovinopisju, odsotnost močne lokalne metodološke tradicije ter prevlada esejistične in impresionistične kritike. Članek se osredotoča na oblike institucionalizacije primerjalne vede v postkomunistični Romuniji (društva, raziskovalna središča, strokovne revije) in pojav različnih primerjalnih "šol" (še zlasti tistih v Timisoari, Cluju in Brasovu.
Keywords: primerjalna književnost; comparative literature; Romania; Romunija; romunska literarna veda; postkomunizem; institucionalizacija; internacionalizacija