The analysis of Slovenian political party programs regarding doctors and health workers from 1992 to 2014 - Maksuti, Alem (Zdravstveno varstvo, 2016)
Izhodišča. Študija se osredotoča na programsko podlago delovanja slovenskih političnih strank po osamosvojitvi. Predstavlja analizo strankarskih programov in njihovih stališč do zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev ter vsebine, s katerimi jih najpogosteje povezujejo. Ob tem študija izpostavlja tudi intenzivnost prisotnosti zdravnikov na dnevnem redu politike skozi čas. Metode. V študiji je analiziranih 83 programskih dokumentov političnih strank, ki so med letoma 1992 in 2014 nastopile na volitvah v Državni zbor in presegle parlamentarni prag. Podatki so analizirani s pomočjo metode analize vsebine, ki je primerna za analizo političnih besedil. Analiza je bila izvedena s pomočjo programskega orodja za analizo kvalitativnih podatkov ATLAS.ti. Rezultati. Rezultati so pokazali, da so zdravniki in drugi zdravstveni delavci pomembna politična tema v obdobjih, ko ni kriz. Takrat se stranke v povezavi z zdravniki največ ukvarjajo z njihovo učinkovitostjo in kakovostjo storitev v zdravstvenem sistemu, pri čemer se pogosto izpostavljajo tudi kritike zdravnikov in potreba po njihovem nadzoru. V času gospodarske krize se kaže manjša pomembnost zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev v normativnem delovanju strank. Zaključki. Slovenske politične stranke se v svojih programskih izhodiščih ne ločijo po ideološki liniji, temveč predvsem po načelu dostopa do oblasti. Zaključiti velja, da stranke dialogu z zdravniki ne posvečajo pozornosti in dojemajo zdravnike kot pasivne prejemnike odločitev vlade oziroma politike.
Keywords: Physicians; Political parties; political party; Political programs; Politične stranke; Politični programi; Slovenia; Slovenija; Zdravniki