Translators - Rot Gabrovec, Veronika (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Članek obrača pozornost na različne reprezentacije kulture, ki jih najdemo v sodobni angleški otroški književnosti, in na načine, kako jih prevajalci prenašajo v slovenščino. V prvem delu članka so predstavljene nekatere definicije kulture in pristopi k prevajanju otroške književnosti. V drugem delu je na podlagi obravnavanih odlomkov iz izbranih literarnih besedil (med drugim iz izvirnikov in prevodov knjig Mary Poppins, Harry Potter. Kamen modrosti, Matilda in Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa) prikazano, kako tudi kulturni kontekst ter različne spremembe v družbi lahko vplivajo na prevajalčeve odločitve.
Keywords: children's literature; culture; družba; kultura; otroška književnost; prevajanje; society; translation