Adapting to reality - Kákai, László (Central European Public Administration Review, 2026)
Namen: literatura o centralizaciji in decentralizaciji namenja razmeroma malo pozornosti vprašanju, kako institucionalna struktura vpliva na dostop volivcev in navsezadnje uporabnikov do javnih storitev ter prek tega na njihova stališča. Ali tisti, ki lokalne oblasti razumejo kot ključne izvajalce javnih storitev, lokalni avtonomiji pripisujejo večji pomen kakor tisti, ki od države pričakujejo zagotavljanje kakovosti storitev? Madžarska je izvrsten primer za empirično proučitev tega vprašanja, saj se je prvotno decentralizirana ureditev, vzpostavljena leta 1990, v zadnjih letih postopno premaknila v smer centralizacije. To omogoča oceno, kako tekoči proces centralizacije, ki se od leta 2010 izvaja v več valovih, oblikuje stališča in pričakovanja državljanov do lokalnih oblasti in javnih storitev. Metodologija: avtor pri analizi uporablja podatkovno bazo, oblikovano na podlagi dveh obsežnih anketnih raziskav, izvedenih v razmiku petih let. Podatki iz obeh populacijskih anket (prvi val leta 2018, drugi leta 2023) so primerljivi, ker so bila v obeh raziskavah uporabljena ista vprašanja. Zbiranje podatkov leta 2018 je temeljilo na osebnem anketiranju 1.500 respondentov, zbiranje podatkov leta 2023 pa je temeljilo na spletnem vzorcu 1.800 respondentov; obe zbiranji podatkov sta bili reprezentativni glede na velikost občine, stopnjo izobrazbe, spol in starostne skupine. Raziskava tako preučuje stališča prebivalstva in spreminjajoča se pričakovanja glede lokalnih oblasti in javnih storitev v sistemu, ki je od leta 2010 vse bolj centraliziran. Osrednje raziskovalno vprašanje je, kako vladno zmanjševanje avtonomije lokalne samouprave vpliva na zaupanje volivcev v lokalne oblasti in javne storitve. Ugotovitve: rezultati raziskave so izpostavili več pomanjkljivosti centralizacije javnih storitev, ki izvirajo predvsem iz zanemarjanja lokalnih potreb. Ugotovitve kažejo, da ljudje dajejo prednost dostopnosti storitev in geografski bližini izvajalcev, zlasti kadar ne zaznavajo bistvenega izboljšanja kakovosti ali dostopnosti. Razporeditev mnenj kaže, da ni pretirano trditi, da so lokalne oblasti že s svojim obstojem v nekem smislu vrednota za ljudi. Hkrati odgovori jasno razkrivajo učinke močne državne centralizacije, saj ljudje, zlasti v manjših mestih in vaseh, pričakujejo, da bo nekatere storitve zagotavljala država, in ne vidijo težave v tem, da so bile nekatere funkcije prej v pristojnosti lokalnih oblasti. Akademski prispevek k področju: študija temelji na empirični obdelavi podatkov in kvantitativnem vrednotenju, s čimer odpira možnosti za nadaljnji metodološki razvoj raziskovanja na tem področju. Njene metode in rezultati odstopajo od prevladujočega toka tradicionalnih raziskav centralizacije in decentralizacije, ki praviloma temeljijo na kvalitativnem vrednotenju. Študija predvsem uporablja teorijo povratnih učinkov politik za preučitev dolgoročnih učinkov centralizacije na stališča državljanov. Pri tem razkriva »pragmatično dualnost« v javnem mnenju, v okviru katere se pričakovanja državljanov pomikajo proti centralni državi, čeprav ti normativno podpirajo lokalno avtonomijo. Raziskovalne implikacije/omejitev: rezultati jasno kažejo, da anketiranci deloma sledijo vladnim težnjam po centralizaciji; izbira med lokalno samoupravo in centralizacijo jim je torej manj pomembna. Čeprav menijo, da je obstoj lokalne samouprave pomemben, ga ne povezujejo predvsem s številom ali kakovostjo javnih storitev, temveč bolj z avtonomijo odločanja, torej z možnostjo, da se nekatere odločitve sprejemajo na ravni lokalne samouprave. Izvirnost/vrednost: študija je izvirna tudi zato, ker prikazuje in analizira spremembe v dostopu do storitev ter v razmerjih med centralno oblastjo in lokalnimi oblastmi. Na podlagi empiričnih in medsebojno primerljivih podatkovnih baz pokaže obseg sprememb ter njihov vpliv na lokalne uporabnike, s čimer bogati razpravo o centralizaciji in decentralizaciji ter od-pira možne smeri prihodnjega razvoja.
Keywords: autonomy; avtonomija; centralisation; centralizacija; decentralisation; decentralizacija; Hungary; javne storitve; local government; lokalna samouprava; Madžarska; public services