Nadbiskup Alojzije Stepinac i zbrinjavanje prognanih slovenskih konventualaca u Drugom svjetskom ratu - Armanda, Ivan (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2018)
V prispevku je obravnavana tema o nacističnem preganjanju frančiškanov - konventualcev iz Slovenije, o njihovem sprejemu na Hrvaškem in o skrbi zagrebškega nadškofa Alojzije Stepinca. Ta jih je namestil v župnije svoje nadškofije in jim na ta način omogočil preživljanje z duhovniškim delom. Do sedaj se je o tej temi malo pisalo in še to v okviru drugih obsežnejših tem, šele zdaj pa se ta tema prvič sistematično in kritično raziskuje. V zaključku je poudarjeno, da je bil nadškof Alojzije Stepinac največji dobrotnik pregnanih slovenskih konventualcev ter da so potrebna nadaljnja raziskovanja o duhovnikih, redovnikih in redovnicah, ki so jih nacisti pregnali iz Slovenije v hrvaške kraje. V prilogi je prvič objavljeno pričanje Miroslava Godine o pregonu konventualcev v Sloveniji.
Keywords: Stepinac, Alojzije; nadškof; archbishop; druga svetovna vojna; World War II; slovenski konventualci; pregoni; Hrvaška; Croatia; nacizem