Prehod gradu in gospoščine Helfenberg v roke Žovneških svobodnikov - Ravnikar, Tone (Studia Historica Slovenica, 2001)
Avtor je z analizo posestne strukture vzhodnega dela Šaleške doline, analizo družinskih imen in sorodstvenih vezi na novo definiral povezave nekaterih krških ministerialnih rodbin. S pritegnitvijo treh še neuporabljenih listin pa je na novo osvetlil dogajanje v času prehoda gospoščine Helfenberg v roke oz. Celjskih grofov
Keywords: genealogija; mediaeval history; nobility; plemstvo; political history; politična zgodovina; srednjeveška zgodovina; Styria; Štajerska; Zhovnegg; Žovnek