Effects of 5-Gy irradiation on fertility and mating behaviour of Nezara viridula (Heteroptera: Pentatomidae) - Žunič, Alenka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Uvod. Žuželka Nezara viridula je zaradi polifagne narave prehranjevanja pomemben škodljivec po vsem svetu. Tehnika uporabe sterilnih žuželk (SIT) je metoda nadziranja velikosti populacije, ki vključuje sterilizacijo z obsevanjem. Sterilni samci se v naravni populaciji parijo s samicami, le-te paodložijo neoplojena jajčeca. To ima za posledico postopen upad velikosti populacije. Testirali smo hipotezo, da bi bile doze potrebne za sterilizacijo nižje, če bi sevanju izpostavili ličinke namesto odraslih živali. Namen naše raziskave je bil ugotoviti ali obsevanje ličink v 5. stadiju z dozo 5 Gy značilno vpliva na: (1) levitev in razvoj obsevanih ličink, (2) reprodukcijskisistem razvitih samcev in samic, (3) kompetativnost samcev in vibracijsko komunikacijo. Metode. Ličinke 5. stadija smo z uporabo rentgenskega aparata obsevali z dozo 5 Gy in vsakodnevno spremljali njihov razvoj. Rezultati. Sevanje je podaljšalo obdobje levitve, povečala se je smrtnost nimf med levitvijo in odraslih prvi dan po preobrazbi, število razvitih samcev je bilo manjše. Po obsevanju je rodnost upadla, produkcija in delež oplojenih jajčec sta se zmanjšala, povečala se je smrtnost potomcev. Preverili smo tudi odziv samcev na umetni napev samice (dražljaj). Tako obsevani kot neobsevani samci so se na dražljaj odzvali z emisijo napeva dvorjenja (MCrS). Casovni parametri MCrS so se pomembno razlikovali tako med neobsevanimi kot tudi med neobsevanimi in obsevanimi samci. Zaključki. Obsevanje z dozo 5 Gy ni vplivalo na paritveno vedenje je pa zmanjšalo plodnost in rodnost razvitih odraslih, zato bi bila ta tehnika v kombinaciji zdrugimi tehnikami zatiranja, lahko uspešna pri nadzoru velikosti populacije vrste Nezara viridula. Vpliv sevanja na levitev in razvoj ličink pa bi lahko zmanjšal učinkovitost in uporabo te tehnike.
Keywords: Animal Communication; Gryllidae; Insect Control; insekti; Insekti, nadzor; Levitev; Molting; pest; radiacija; Radiation Effects; sterilnost; škodljivci; Vibracija; Vibration; Žival komunikacija