Svetovna književnost na Kranjskem - Juvan, Marko (Primerjalna književnost, 2011)
Matija Čop in France Prešeren sta v letih 1828-35, ko je Goethe v evropsko javnost uvajal svojo idejo svetovne književnosti, na Slovenskem izpeljala zapleten proces kulturnega transfera schleglovskega romantičnega svetovljanstva. Na ta način sta porajajočo se in periferno slovensko književnost, vpeto v narodno gibanje, hotela utemeljiti v univerzalnosti estetskega humanizma in jo prek navezav na repertoarje evropskih književnih tradicij od antike do romantike vzpostaviti kot moderno klasiko na svetovni ravni. Čop in Prešeren sta udejanjala Goethejevo idejo svetovne književnosti, ne da bi ta pojem uporabljala. Obstaja pa velika verjetnost, da se je Čop seznanil tudi z Goethejevimi prvimi opazkami o Weltliteratur.
Keywords: Čop, Matija, 1797-1835; Prešeren, France, 1800-1849; svetovna književnost; Slovene literature; slovenska književnost; romantika; Romanticism; romantično svetovljanstvo; narodna gibanja; kulturni transfer