The gravity of cartoon physics; or, Schrödinger's Coyote - Kennedy, Victor (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Ko Kojot v risanki Cestni dirkač zleti čez previs, se, namesto da bi padel v paraboličnem loku, ustavi v zraku in tam obvisi. Padati začne šele, ko se zave, da ni več na trdnih tleh. Mnogi kritiki, pa tudi sami ustvarjalci risank, pravijo temu "fizika risank", ki krši pravila, za katere se zdi, da vladajo v resničnem svetu. Toda v "fiziki risank" lahko opazimo kar nekaj principov moderne fizike. Kojot pada in ne pada; ko opazi svoj položaj, je podvržen zakonitostim kvantne fizike. Navideznim paradoksom v svetu risank vladata kvantna fizika in princip relativnosti. Čeprav je bil Kojot ustvarjen kot smešna parodija sodobnega znanstvenika, njegov lik pooseblja številne paradokse sodobne znanosti, kot tudi neugodje, ki jih ti sprožajo v širši javnosti. Tovrstni primeri fizike risank so postali sestavni del kulturnega spomina, ki se je razvijal v poznejših animiranih risankah in igranih znanstvenofantastičnih filmih, zdaj pa se celo pojavlja v sodobnih znanstvenih priročnikih.
Keywords: cartoons; fizika; metafora; metaphor; physics; risanke; science fiction; znanstvena fantastika