Matej Slekovec kot pisec posvetno-zgodovinskih del - Hozjan, Andrej (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2024)
Članek najprej podaja pregled osnov popisovalnega dela slovenskega izobraženca, duhovnika in ljubiteljskega zgodovinarja ter pisca domoznanstva Mateja Slekovca (1846-1903). Sprva je dolga leta izpisoval informacije iz ohranjenega gradiva na žup nijah in v redkih arhivih – od listin in raznih drugih posamičnih virov do župnijskih kroniških zapisov. Sledijo podrobnejše predstavitve nekaterih najpomembnejših knjiž nih izdaj in znanstvenih člankov s posvetno-zgodovinskimi vsebinami, izdanimi za življenja in tudi še po smrti. Pisal je domala vse, o najrazličnejših temah in dogajanjih na vzhodno-slovenskem Štajerskem skozi stoletja in biografije posamičnih oseb in plemiških rodbin. Slekovec je s svojim celostnim opusom užival ugled in spoštovanje takratnih redkih slovenskih izobražencev.
Keywords: domoznanstvo; famous persons; historiography; local history; North-Eastern Slovenia; severovzhodna Slovenija; Slekovec, Matej; zgodovinopisje; znamenite osebnosti