Paulinove arcatovske bukve - Košir, Tone (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2025)
Elko Borko, predsednik Medikohistorične sekcije Slovenskega zdravniškega društva, je avtorju prispevka 1. julija 2024 sporočil, da sta mu znanca pokazala izvod rokopisnih padarskih bukev. Tako smo dobili v razvid še eno slovensko rokopisno zdravilsko knjigo iz leta 1876, ki je doslej nismo poznali – gre za Paulinov prepis (1876) Lipičevih bukev (1810). V članku so prikazane nekatere posebnosti v zdravilstvu, ki na Slovenskem doslej niso bile znane, npr. ljudski zagovori in zdravilna zelišča. Andrejka Žula, dosedanja lastnica Arcatovskih bukev je Paulinov prepis podarila Univerzitetni knjižnici Maribor – knjiga je tudi digitalizirana.
Keywords: Arcatovske bukve; folk medicine; handwritten padar books (folk healing manuscripts); incantations; Janez Paulin; ljudsko zdravilstvo; medicinal herbs; Pavel Lipič; rokopisne padarske bukve; zagovori; zdravilna zelišča