Photostabilization of rubberwood using cerium oxide nanoparticles - Srinivasa, Kavyashree (Les (Ljubljana), 2020)
Degradacija in potemnitev lesa, ki je v uporabi na prostem, je nezaželena. Les je pred učinki svetlobe možno zaščititi z dodatki, ki odbijajo ali absorbirajo škodljivo sevanje, ki povzroča njegovo razgradnjo. Nano kovinski oksidi izkazujejo močno absorpcijo svetlobe v UV območju sončnega sevanja in dobro transparentnost v vidnem območju. Zato ponujajo edinstvene prednosti pri zaščiti premazov in površinsko obdelanih substratov, ki so občutljivi na UV sevanje. Vendar pa je za izkoriščanje zaščitnih lastnosti nanodelcev potrebna njihova homogena disperzija, tako da se ne tvorijo aglomerati. V tem prispevku poročamo o raziskavah fotostabilizacije površin lesa kavčukovca z nanodelci cerijevega dioksida (CeO2). Nanodelci so bili površinsko funkcionalizirani z organskim alkoksi silanom (3-glicidiloksi propiltrimetoksi silan) za izboljšanje homogene porazdelitve v premazih. Modificirane nanodelce smo dispergirali v izopropanolu in v poliuretanskem (PU) premazu. Površine lesa kavčukovca, na katere smo nanesli dispergirane nano-delce (koncentracija od 0,5 % do 6 % m/v), smo v napravi za umetno pospešeno staranje za 500 ur in 1000 ur in pri 60 °C izpostavili UVA svetlobi (% = 340 nm). Barvne spremembe zaradi izpostavitve UV svetlobi smo spremljali s kolorimetrom. Disperzija nanodelcev CeO2 v PU premazih (koncentracija >2 %) je zmanjšala foto-rumenenje lesnih polimerov.
Keywords: cerijev dioksid; Cerium oxid; colour stability; fotostabilnost; kavčukovec; nanodelci; nanoparticle; photostability; PU coating; PU premaz; Rubberwood; stabilnost barv