L’analyse critique du discours des reportages des journaux numériques malawites - Galafa, Beaton (Vestnik za tuje jezike, 2023)
V sodobnem času, ko je dejstva pogosto težko ločiti od propagande, je poročanje pomemben vir informacij, zato je treba v medijih predstavljene informacije analizirati. Širjenje digitalnih medijev je pomen tovrstne analize še povečalo, zato smo se odločili za kritično analizo diskurza časopisnega poročanja o sprejemanju Zakona o dostopu do informacij (ATI) v malavijskem parlamentu leta 2016. Cilj kritične analize diskurza je analiza javnega diskurza v oglaševalskih, časopisnih in propagandnih besedilih, uradnih dokumentih, zakonih, predpisih in podobnih virih. Osredotoča se na proučevanje povezave med jezikom, ideologijo in močjo. Njen namen je torej razkriti ideološke temelje diskurza in načine uporabe ideologij za upravičevanje in legitimiranje določenih družbenih praks in politik. V prispevku predstavljamo poročanje štirih spletnih časopisov – Malawi24, Malawi Voice, Nyasa Times in The Nation – z vidika kritične analize diskurza, pri čemer ...se osredotočamo na izbiro besedišča, referenčne strategije in modalnosti v različnih novicah. Ugotavljamo, da so iz proučenih prispevkov o sprejemanju Zakona o dostopu do informacij razvidna različna ideološka stališča spletnih časopisov v okviru malavijskega političnega konteksta. Bralci morajo zato kritično ovrednotiti vse informacije iz spletnih časopisov, saj je mogoče, da si ti v danih okoliščinah prizadevajo podpirati prikrite ideološke cilje.
Keywords: ATI; CDA; izbira besedišča; kritična analiza diskurza; lexical choices; Malavi; Malawi; referential strategies; Zakon o dostopu do informacij