Roaming melodies - Neubauer, John (Primerjalna književnost, 2015)
Digitalizacija in novi mediji so spodbudili nove interakcije med umetnostmi in navdušeno zanimanje znanstvenikov za priredbe in prevode. Kakorkoli že, priredba oziroma prilagoditev je bila dolgo ključni koncept darvinističnih teorij evolucije. Z uporabo zgodnjega darvinističnega koncepta "wandernde Melodien" ("tavajočih melodij") Wilhelma Tapperta bo članek pokazal, kakšnim spremembam in prevodom so bile nekatere ljudske pesmi podvržene v začetku 19. stoletja. Melodije omenjenih pesmi nimajo fiksnih identitet; s Tappertovimi besedami - so tavajoči turisti, ki se nenehno spreminjajo in prilagajajo novim okoliščinam. Takšne zgodovine prilagajanja pesmi kažejo na bližino prilagajanju v biokulturni evoluciji.
Keywords: Tappert, Wilhelm, 1830-1907; "Wandernde Melodien"; književnost in glasba; ljudsko pesništvo; priredbe; škotske pesmi; medbesedilnost