Spectrophotometric determination of salicylamide and paracetamol in biological samples and pharmaceutical formulations by a differential kinetic method - Afkhami, Abbas (Acta chimica slovenica, 2006)
Predstavljena je hitra, enostavna in občutljiva spektrofotometrična metoda za določevanje salicilamida in paracetamola v zmesi. Metoda temelji na njuni oksidaciji z ionom Fe3+ in tvorbi kompleksov železa s salicilaminom in 1,10-fenantrolinom. Izbrani so bili taki reakcijski pogoji, da v prvem primeru reagira z Fe3+ samo salicilamin, v drugem pa Fe3+ oksidira obe spojini v prisotnosti 1,10-fenantrolina. V obeh primerih merimo koncentracijo nastalih kompleksov spektrofotometrično pri 510 nm. Metoda omogoča določevanje salicilamida in paracetamola v koncentracijskih območjih 2,0 do 300 g mL-1 in0,50 do 10 g mL-1, z relativnimi standardnimi odmiki meritev 2,58% oziroma 3,47%. Metoda je bila uporabljena za določevanje salicilamida in paracetamola v krvni plazmi in farmacevtskih pripravkih.
Keywords: analizna kemija; paracetamol; salicilamid; spektralna analiza; spektrofotometrične metode; spektrofotometrija