Spektroskopija protonsko vzbujenih rentgenskih žarkov - PIXE - Naseska, Mimoza (Matrika, 2016)
Namen članka je predstaviti spektroskopsko ionsko metodo PIXE, ki se z razvojem vedno boljših detektorjev za rentgenske žarke vedno bolj uveljavlja kot orodje za zanesljivo in točno pridobivanje informacij o elementnih porazdelitvah v vzorcih, ki se vrstijo od bioloških tkiv do zgodovinskih artefaktov. Predstavljeno je teoretično ozadje metode ter opisana dejanska izvedba na Mikroanalitskem centru, ki je del oddelka F2 na Institutu Jožef Stefan. Kot primer uporabe metode je opisanih nekaj meritev, opravljenih na bioloških vzorcih, ter njihovi rezultati.
Keywords: atomska spektroskopija; biological tissues; biološka tkiva; metoda PIXE; PIXE emissions; spectroscopy