Literarno dogajanje na Slovaškem v šestdesetih letih - Sevšek Šramel, Špela (Jezik in slovstvo, 2006)
Šestdeseta leta dvajsetega stoletja pomenijo v slovaški književnosti začasno otoplitev in velik ustvarjalni dosežek mladih avtorjev. Preseganje shematičnega modela socialističnega realizma v smeri tematske in izrazne diferenciacije pogojujejo, omogočajo in hkrati zavirajo družbeno-politične spremembe, kar govori o vpetosti literature v družbeni kontekst. V prispevku raziskujemo vlogo književnih revij in literarne kritike v tem obdobju ter jo primerjamo s slovenskim prostorom. Posebej obravnavamo prozni prvenec Jána Johanidesa Zasebnost, v katerem avtor uresničuje temeljne pobude modernizma ineksistencializma ter inovativno uporablja pripovedne tehnike, značilne za novi francoski roman. V zaključku se sprašujemo o podobi literature šestdesetih let danes.
Keywords: 1956/1969; history of literature; literarna zgodovina; Slovak literature; slovaška književnost