Bambus - nov izziv v arhitekturi? - Koprivec, Ljudmila (Les (Ljubljana), 2006)
V deželah, kjer bambus najbolje uspeva, so ga skozi stoletja širokopotezno uporabljali za gradnjo. Odlikujejo ga lastnosti, kot so lahkotnost elastičnost, trdnost in naravni videz. Danes se "material revnih" v arhitekturi uporablja v obliki ravnih in upognjenih palic ter kot kompozitno gradivo, in sicer za pohištvo, talne in fasadne obloge in kot konstrukcijsko gradivo. Bambus je kot organsko gradivo biološko hitro razgradljiv, ima nizko naravno odpornost in je zato dovzeten za razne škodljive organizme. Za zaščito pred škodljivci in povečanje njegove vzdržljivosti se uporabljajo naravne, tradicionalne in kemične metode. V članku so predstavljene možnosti uporabe bambusa v arhitekturi.
Keywords: gradbeni materiali; bambus