Obravnava prestopov nogometnih igralcev v okvirih notranjega trga - Škalič Müller, Valentina (Podjetje in delo, 2024)
V prispevku je obravnavano kompleksno vprašanje prestopov poklicnih nogometnih igralcev. Predstavljen je vpliv Evropske unije na šport in opisan način, kako je EU intervenirala na področje športne discipline nogometa. Sledi podrobnejši pregled prestopov nogometnih igralcev s poudarkom na delovanju športne organizacije FIFA. EU je ena od deležnikov, ki se vse bolj vključujejo na športno področje, predvsem prek sodne prakse Sodišča EU. Športna regulativa, ki se nanaša predvsem na pravila glede prestopov športnikov, je predmet posebnega interesa v okviru pravil notranjega trga EU. Poklicni športniki kot delavci imajo možnost svobodne izbire, s katerim delodajalcem bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi - v tem primeru so delodajalci športni klubi. Vendar se kljub tej svobodi pogosto srečujejo z ovirami in omejitvami, ki jim onemogočajo ali otežujejo prosto prestopanje med klubi. To pomeni izzive pri uresničevanju prostega gibanja delavcev, kot ga ureja pravo EU. Največja pozornost se prestopom športnikov namenja v športni panogi nogometa, saj je danes nogomet kot vrhunski profesionalni šport tudi gospodarska veja industrije. Prav prestopi nogometnih igralcev pa spadajo med kompleksne procese prestopov športnikov, ki z različnimi udeleženci in v EU pogosto pomenijo problem zaradi morebitnih kršitev notranjega prava EU.
Keywords: Bosman; Bosman ruling; FIFA; football player transfers; free movement of workers; internal market; notranji trg; prestop nogometnih igralcev; prosti pretok delavcev; sports law; športno pravo; transferji; transfers