The mechanical properties of moulded and thermoformed denture resins - Baloš, Sebastian (Strojniški vestnik, 2015)
V članku je predstavljena študija mehanskih lastnosti in dosežene trdnosti polimera polimetilmethakrilata (PMMA), ki se uporablja za zobne proteze. Pri uporabi polimera za zobne proteze je v prvi vrsti pomembna njegova biološka kompatibilnost in netoksičnost. V tem pogledu se pokaže PMMA kot ustrezen material za tovrstne proizvode. Nadalje je pri izbiri materiala ključnega pomena čim višja trdnost polimera, ki se jo v primeru uporabe PMMA danes dosega z impregnacijo z butadien-stirenom, mikrovalovi, potekale so tudi raziskave utrjevanja PMMA z dodajanjem nanodelcev. Zagotavljanje zadostne tlačne trdnosti pri materialih za proteze običajno ni problematično. Večji izziv predstavlja implementacija materialov, ki ob uporabi v zobnih protezah zdržijo zadostne natezne obremenitve ter kombinacije natezno-tlačnih obremenitev po različnih segmentih proteze. Slednje se kot primer pojavljajo v sredini nebnega loka celotne zobne proteze, kjer se tudi najpogosteje pojavijo lomi po nekaj letih uporabe.
Keywords: dentalne proteze; mehanske lastnosti; mikrotrdota; natelna trdnost; stabilnost proizvodnje; termoformiranje; zobne smole