Pagiphora aschei Kartal (Hemiptera: Cicadidae) from Crete (Greece) - distribution and description of its song - Trilar, Tomi (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2012)
S pomočjo snemalne opreme za slušno območje smo posneli pozivni napev škržada vrste Pagiphora aschei Kartal 1978, ki je razširjena na grškem otoku Kreta in v Antaliji v Turčiji. Na Kreti je vrsta splošno razširjena in pogosta od morske obale do nadmorske višine 600 metrov. Kljub temu oglašanje te vrste še ni bilo opisano. Struktura napeva je vrstno značilna in jo po pozivnem napevu zlahka ločimo od napevov sorodnih pojočih škržadov. Značilna za pozivni napev sta dva zvočna vzorca, enakomerno ponavljanje kratkih ehemov in neprekinjeni napev, ki tvorita tri fraze (A, B, C). Za frazo A je značilno enakomerno ponavljanje kratkih ehemov, medtem ko frazo B sestavljata uvodni neprekinjeni napev in sosledje kratkih ehemov, ki se brez prekinitve nadaljujejo iz njega. Frazo C sestavlja neprekinjen napev z značilno amplitudo ovojnice. Vrstno značilni pozivni napev sva primerjala tudi z drugimi pojočimi škržadi istega rodu.
Keywords: bioacustics; bioakustika; calling song; Cicadidae; Mediterranean Basin; Pagiphora aschei; pozivni napev; singing cicadas; Sredozemlje; škržadi