Geography of opportunity & the whirling gyre: an american urban dilemma. A personal view - Singer, William M. (Teorija in praksa, 1994)
Ameriška avtomobilska kultura je v tretji fazi evolucije. Eden od učinkov le-te je tudi nastanek "obrobnih mest" - majhnih urbanih jeder, ki rastejo ob glavnih cestnih vozliščih (pasovih). Ta vozlišča, ki so zunaj že obstoječih javnih transportnih infrastruktur, so desegljiva le z avtomobilom in so cone ekonomskega razvoja in zaposlitvenih možnosti. Da lahko delaš, moraš tudi fizično priti na delo. Ker ekonomski razvoj obstaja izven mestnega urbanega središča, ta zemljevid zaposlitvenih možnosti najbolj prizadene revne sloje, ki so ujeti v razpadajoče urbano okolje. Razvoj obrobnih mest se zaradi nujnega lastnega prevoza smatra kot ena od oblik ameriškega institucionalnega rasizma.
Keywords: urbanism; urbanizem; urbana naselja; United States of America; ZDA; družbeni razvoj; socialna stratifikacija; družbeni problemi; mesta; mestni promet