Combinatorial configurations, quasiline arrangements, and systems of curves on surfaces - Bokowski, Jürgen (Ars mathematica contemporanea, 2018)
Kot je dobro znano, se vsake kombinatorične konfiguracije ne da predstaviti s točkami in premicami. Poleg tega, nekatere od njih ne dopuščajo niti predstavitev s psevdolinijskimi razporeditvami, tj. niso topološke. V članku posplošimo koncept topoloških konfiguracij na splošnejšega (v najmanjšem možnem smislu), tako da je vsaka kombinatorična konfiguracija predstavljiva na ta način. Posebej, posplošimo pojem psevdolinijske razporeditve do pojma kvazilinijske razporeditve s sprostitvijo pogoja, po katerem se dve psedopremici srečata natanko enkrat. Posplo- šimo tudi dobro znana orodja za obravnavo psevdolinijskih razporeditev, kot so česanje in žični diagrami. Vpeljemo monotone kvazilinijske razporeditve kot poddružino kvazilinijskih razporeditev, ki jih lahko predstavimo s posplošenimi žičnimi diagrami. Pokažemo, da se da vsako incidenčno strukturo (in zato tudi vsako kombinatorično konfiguracijo) predstaviti kot monotono kvasilinijsko razporeditev v realni projektivni ravnini. Kvazilinijska razporeditev z izbranimi vozlišči, ki pripadajo incidenčni strukturi, lahko gledamo kot zemljevid na sklenjeni ploskvi. Takšen zemljevid lahko uporabimo za razlikovanje med dvema "različnima" predstavitvama incidenčne strukture kot kvazilinijske razporeditve.
Keywords: geometrična konfiguracija; incidenčna struktura; kombinatorična konfiguracija; krivulje na ploskvah; projektivna ravnina; topološka konfiguracija