Odnosi z mediji med ideologijo, normativi in pragmatizmom - Gačnik, Mija (Teorija in praksa, 1999)
Družbena konstrukcija realnosti je pravzaprav medijska konstrukcija realnosti kjer ima televizija ključno vlogo. Nič čudnega ni, da organizacije preko medijev skušajo vplivati na različne javnosti, za kar skrbijo predvsem njihove službe oz. praktiki odnosov z javnostmi. Odnosi z mediji so torej ključni del odnosov z javnostmi in celovitega komuniciranja nasploh. Tako kot so mediji razpeti med svojo ideologijo in normative (zakonske člene, ki se nanašajo na poročanje v medijih, ter pravila novinarskega kodeksa) na eni ter prakso, ki jo uravnava predvsem trg, na drugi strani, so tudi praktiki odnosov z mediji razpeti med normative stroke in pragmatičnim pristopom, ki jim narekuje, da morajo predvsem upoštevati medijsko realnost.
Keywords: odnosi z javnostjo; mass media; množični mediji; informiranje; komuniciranje; communication; pragmatizem; ideologizacija