Heteronormativnost in regulacije rodnosti - Mencin Čeplak, Metka (Annales. Series historia et sociologia, 2013)
Prispevek izhaja iz Foucaultove teze o regulaciji seksualnosti kot eni ključnih strategij biopolitike. Analizira vlogo heteronormativnosti v populacijskih politikah ter v raziskovanju izvorov spolnih razlik in spolne usmerjenosti. Vir empiričnih podatkov za Slovenijo so politične razprave o rodnosti in pravni regulaciji pravic na področju družinskih in partnerskih razmerij ter pravic, povezanih z nosečnostjo, za analizo heteronormativnosti v znanstvenem raziskovanju pa odmevne raziskave na področju genetike, ki izhajajo iz predpostavke o bioloških izvorih (isto)spolne usmerjenosti. Analiza potrjuje predpostavko, da je skladnost vedenja z vladajočimi spolnimi in seksualnimi normami ter s tem povezanimi hierarhijami eden od ključnih kriterijev za regulacijo dostopa do ugodnosti in pravic, ki jih zagotavlja oziroma jamči država, vrsta raziskav na področju medicine in genetike (npr. odkritje genoma) pa opravičuje diskriminatorno regulacijo in (vsaj implicitno) tudi potencialno razraščanje evgeničnih praks.
Keywords: Discrimination; Diskriminacija; Eugenics; Evgenika; Genetics; Genetika; Homoseksualnost; Homosexuality; istospolna partnerska skupnost