Virtual exhibition as a form of preservation of knowledge and collective identity - Sotelšek, Nina (Atlanti, 2022)
Namen: V prispevku smo se osredotočili na virtualne razstave, ki uporabnikom arhivov, knjižnic in muzejev (v nadaljevanju ustanove AKM) ponujajo dostop do digitaliziranega gradiva z namenom oblikovanja in ohranjanja znanja, spomina in identitete ter boljšega razumevanja kompleksnosti dediščine. Splet je preoblikoval načine komunikacije kulturne dediščine, zato smo preverili, kako tej preobrazbi sledijo slovenske ustanove AKM. V članku je predstavljen teoretični okvir z utemeljitvijo termina, z empirično raziskavo pa je potrjena hipoteza, da slovenske ustanove AKM v okviru tega termina razumejo različne oblike spletne ponudbe in da ustvarijo malo virtualnih razstav. Metoda/pristop: Uporabili smo metodo pregleda znanstvene in strokovne literature, s katero smo prikazali predpogoje za dober digitalni dediščinski izdelek, in pojasnili, kaj je in kaj ni virtualna razstava. S pregledom spletnih strani slovenskih ustanov AKM smo s kombinacijo kvantitativnih in kvalitativnih pristopov ugotavljali, katere pripravljajo virtualne razstave in kako so pri tem uspešne. Rezultati: Ugotovili smo, da vse tri dediščinske ustanove omogočajo fizični dostop do gradiva, manj pa je dostopno gradivo v digitalni obliki, ki bi si ga uporabnik lahko ogledoval prek spleta. Sklepi/ugotovitve: Slovenske dediščinske ustanove ustvarjajo različne digitalne razstavne izdelke in se večinoma zadovoljijo z objavo fotografiranega gradiva in pripadajočih kataloških podatkov. Ustanove AKM, ki bodo hotele ohraniti stik s svojimi uporabniki in biti družbeno koristne, bodo morale nameniti več pozornosti interpretaciji gradiva v obliki virtualnih razstav na svojih spletnih mestih. S tem bodo v prihodnosti gradile zaupanje, ohranjale pripadnost svojih uporabnikov in razširjale vedenje o slovenski dediščini tudi v globalno okolje.
Keywords: arhivi; arhivsko gradivo; digitalne zbirke; knjižnice; kolektivna identiteta; kulturna dediščina; muzeji; virtualne razstave