Zlati rez - Kušar, Domen (Les (Ljubljana), 2001)
Zlati rez je pojem, ki že tisočletja zaposluje znanstvenike različnih področij. Johannes Kepler piše, da ima geometrija dva velika bisera. Prvi je Pitagorov izrek in drugi je zlati rez. Prvega lahko primerjamo s čistim zlatom, drugega pa z draguljem neprecenljive vrednosti. Kljub temu da se da vrednost zlatega reza numerično izraziti le v približkih, podobno kot velja za število o, je vsestransko zaznaven na vseh področjih človeškega ustvarjanja. V umetnosti je simbol urejenosti ter pomeni skladnost merske kompozicije v arhitekturi od antike naprej in je aktualen še danes. Matematiki se z njim ukvarjajo že tisočletja in je osrednji problem ustvarjanja v geometriji. V današnjem času imamo na razpolago ogromno znanja, ki pa je razpršeno po različnih področjih človekovega ustvarjanja in po različnih znanstvenih disciplinah. To onemogoča vpogled v celoto, znanstvene ugotovitve in informacije pa ostajajo znotraj ozko določenih strokovnih krogov. K tej zaprtosti prispevajo še različni izrazni pomeni v znanstveni oziroma umetniški terminologiji. V sklop prizadevanj po skupnem povezovanju znanja in po sodelovanju med različnimi, na prvi pogled zelo oddaljenimi strokovnimi področji, sodi tudi razprava o zlatem rezu. S to razpravo se udejanja pretakanje znanj in sodelovanje med umetniki, arhitekti in inženirji lesarstva.
Keywords: zlati rez; geometrija; architecture; arhitektura; art; umetnost